HTML

Non vincere sed vastare venimus...

Egy kommunikációs szakember gondolatai olyan kommunikációs esetekről, ahol a cél/eredmény egyértelműen nem a győzelem volt, hanem a pusztítás... Pedig olyan könnyen lehetett volna...

Friss topikok

Közszereplő-száj

2014.08.29. 11:30 :: fpj

Amióta létezik demokrácia, a választott vezetők bakiznak. (a nem demokratikus vezetők is bakizatk, de arról senki nem mert megemlékezni) Persze, ahogy egyre több a választott vezető, egyre kevésbé működik a szelekció, egyre nagyobb a merítés a mindenféléhez és a semmihez sem értő emberekből. Amióta meg létezik hang és képrögzítés, illetve tömegmédia, egyre fájóbb ezeket bakikat megélni. Elindulhatnánk a műfaj koronázatlan királyától, George W. Bushtól - "The problem with the French is that they don't have a word for entrepreneur." - de ez már messzi példa, ahogyan Pokorni Zoltán is, és a balneológia.

Sokkal aktuálisabb most azokról beszélni, akik épp országunk szekerét tolják, kormányrúdját irányba állítják. Mint például Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, aki azt találta mondani televíziós interjú közben, hogy az evolúció csak egy hipotézis. De még csak ha kicsúszott volna ez a száján - mint valószínűleg Pokorninak a balneológia - , akkor nem lett volna olyan gáz, de Semjén továbbment, és hosszasan védte az álláspontját, amelyet egyébirányt senki nem kérdezett tőle. 

De volt más vezető is a kormányban, aki e hónapban nagyot alkotott. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterrel készített interjút augusztus elején. A Holokauszt emlékév kapcsán, a deportálásokról és tömeges gyilkosságokról megemlékezve, egészen konkrétan a Roma Holokauszt emléknapján a miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el. 

Kis keretes írásunk következik: az evolúció mára nem hipotézis, nem elmélet, hanem bizonyított tény. Erről igazán kár vitát nyitni. Ja, és breaking news: a föld gömbölyű (geoid!), és a nap körül kering.  
1944-ben Ausztria de jure nem létezett, a hitleri Németország évekkel korábban magához csatolta, beolvasztotta. Magyar állampolgárságú, roma származású embereket pedig tízezrével deportáltak Magyarországról német haláltáborokba. Ez is tény. Merthogy ahogy Balog nem azt vitatta, hogy ezek az emberek magyarok voltak, csak azt, hogy nem Magyarországról vitték el őket, azért a miniszter is elgondolkodhatna azon, hogy ha ez így is lett volna, vajon hogyan kerültek tízezrével a magyar romák "Ausztriába", mielőtt onnan deportálták őket? Épp arra jártak? 

 

A nagy baj ott van, hogy ezek az emberek hiszik is mindezt, nem csak úgy mondják. Pedig mindkét tétel sima középiskolai tananyag. Ilyen tudás nélkül le sem tudtak volna érettségizni, nemhogy egyetemre járni! Persze, én sem fújom fejből már a periódusos rendszert, meg az amerikai államok fővárosait, de nem is nyilatkozom a témában, pláne nem határozom meg alapjaiban egy egész ország sorsát! 

Vissza a szakmaiság útjára. Fejlett demokráciákban két út van: vannak a nagy múlttal rendelkező országok, ahol a politikusi pályára az emberek készülnek. Tanulnak retorikát, filozófiát, politológiát, meg mindenféle hasznos tudományt. Máshol, ahol hiány van az ilyen képzésből és az erre való igényből, a politikusok maguk mellé vesznek jól képzett kommunikátorokat, akik megóvják őket attól, hogy ilyen szinten nyilvánosan leégessék magukat. Persze mindig lesznek kivédhetetlen bakik, meg túl önfejű politikusok, ahogyan kókler kommunikációs szakemberek is. De azért törekedni legalább, azt úgy kellene...

Mielőtt egy közszereplő elmegy interjút adni, saját jól felfogott érdeke, hogy megtudja, mi lesz a téma, milyen kérdések várhatóak. Majd ennek tudatában egyszerűen nem lehet megspórolni az időt, hogy az ember felkészüljön egy ilyen szereplésre. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://accordingtome.blog.hu/api/trackback/id/tr986642053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása