HTML

Non vincere sed vastare venimus...

Egy kommunikációs szakember gondolatai olyan kommunikációs esetekről, ahol a cél/eredmény egyértelműen nem a győzelem volt, hanem a pusztítás... Pedig olyan könnyen lehetett volna...

Friss topikok

Mennyire könnyű ma védeni a természetet?

2013.02.13. 12:36 :: fpj

Bin.jpgBazi nehéz, sok kitartás és türelem, elszántság és idő kell hozzá. Az alapvetés egyszerű volt: van két kartondoboznyi régi VHS kazettám, és egy doboznyi DVD lemezem. Ezek elavultak, régiek, nem használhatóak tovább. Mi legyen velük? Nem egy született vegyészként vagy mérnökként arra magam is rájöttem, hogy ezek valószínűleg veszélyes hulladékok: az alapja valami műanyag, a belseje meg valami fémekkel van tele. Hogy hova kell/lehet kidobni? Hát ezt két hónap alatt sikerült kideríteni, de a válasz így sem egyszerű...

2012. december 6. Mikulás ünnepén jutott eszembe, hogy kipucoljam a pincét, felajánlós karácsonyi csomag összeállítása címén. Ekkor szembesültem vele, hogy az idő mennyire elszaladt a fejem felett, és hogy ennek tárgyi bizonyítékai ott hevernek pár nagy dobozban a pincében. A VHS videókazetták. Micsoda érték volt ez anno! Nos, ez az idő elmúlt. Ma már a DVD lejátszónk is csak porosodik inkább, mintsem használjuk. Így egy rakat DVD is arra a sorsra várt, mint a VHS kazetták. 

Nem vagyok egy harcos környezetvédő, de azért normál szinten odafigyelek. Így jött, hogy mondjuk 40 kiló elektronikai vagy veszélyes hulladékot nem ürítek csak úgy a szemétbe/utcára. Az ember - mára - legjobb tanácsadója mit tesz ilyenkor, felüti az internetet, megguglizza, és elhiszi, ami oda van írva. Baj akkor van, ha még az internet sem tudja, hogy mi a teendő. 

Mint kiderült, tőlünk fejlettebb országokban létezik VHS és DVD feldolgozás és újrahasznosítás. Drága mulatság, ezért csak nagy tételben éri meg. Kisebb országokban ezért sincs ilyen. Magyarország fejletlen is, kicsi is. lelkes fórumozók megírták, hogy egykor a MediaMarkt-okban és hasonló helyeken átvették ezeket. Így például a Videoton is bevette a leharcolt kazettákat, lemezeket. Sajnos mára egyik cég sem foglalkozik ilyesmivel, pláne nem ingyen. Egy-egy DVD-t még be lehet dobni például a MediaMarkt vagy InterSpar üzletek előterében lévő gyűjtőkbe, de mondjuk egy VHS kazetta már nem fér bele. 

elektromosgyujto2.jpg

Következő logikus lépés a hulladékkal foglalkozó magyarországi civil szervezetek és közcégek felkeresése volt. Na itt jöttek a meglepetések!

Egyes szervezetek akár egy hónapig is ültek a válaszon, mások ugyan válaszoltak, de nem a kérdésre, és összességében még abban sem volt konszenzus, hogy a VHS és DVD veszélyes hulladék egyáltalán. 

A Levegő Munkacsoport szerint például:
"A VHS kazetta és a DVD sem veszélyes hulladék. A DVD polikarbonát, vékony alumínium vagy más fényvisszaverő réteggel, lakkréteggel. A VHS kazetták HDPE anyagúak, a szalag kis mennyiségű krómot, kobaltot, vasat tartalmaz. Újrahasznosítása Magyarországon tudomásom szerint nem megoldott."

Fontosnak érezték azt is hozzátenni, hogy "Tájékoztatjuk, hogy az Ön ügyére tanácsadóink 10 perc munkaidőt fordítottak, melynekköltsége 610 Ft volt."

A Hulladék Munkaszövetség elég részletes választ adott, de gyűjtőpontról ők sem tudnak.
"A CD, DVD lemezek alumínium bevonatú polikarbonátból készülnek, s nem minősülnek veszélyes hulladéknak (legkevésbé elektronikai hulladéknak). A műanyag komponens hasznosítására hazánkban is létezik kidolgozott technológia, de csak olyan helyekről érdemes ezt a típusú hulladékot begyűjteni, ahol nagy tételben, több tonnás mennyiségben keletkezik. Az ok prózai: egy tonna DVD újrahasznosítása több, mint 1000 euróba kerül, de egy tonna CD újrahasznosítása is többszáz euró költségű.

A VHS kazettákat, mivel a hasznosításuk nem megoldott, nem gyűjtik szelektíven. Másrészről azonban nem számítanak veszélyes hulladéknak sem, így a vegyes háztartási hulladék között van a helyük."

Az FKF Zrt. kissé sokat gondolkodott, de végül megírta, hogy ő nem illetékes, ellenben ki lehet a nyerő:

fkf.JPG
Nem maradt más hátra, mint a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (tegye fel a kezét, aki már hallott róluk). Ők meglepő gyorsasággal és pontossággal válaszoltak. Arra ugyan nem tértek ki, hogy veszélyes hulladék avagy sem, sem pedig arra, hogy csak kupacba gyűjtik vagy fel is dolgozzák, de legalább megírták, hogy átveszik:

"Az Ön által említett hulladékot a XVIII. kerület Ipacsfa u. 19. szám alatt, a telephelyünkön 20 kg -ig díjmentesen leadhatja.

20 kg felett 20 Ft / kg ÁFA átvételi árat kell fizetni-e.

Telephelyünk nyitvatartása: 07 - 14 óráig."

Alig két hónap alatt tehát kiderült, hogy van Budapesten egy hely, valahol nagyon a külvárosban, ahol munkanap 9-14 óra között leadhatjuk elhasznált VHS kazettáinkat és DVD lemezeinket. Hogy veszélyes hulladék-e, és hogy feldolgozzák vagy sem, azt két hónap után sem tudjuk. 

Mi a tanulság? Hogy jó a sok reklám arról, hogy legyünk környezettudatosak, de baromi macerás ma Magyarországon annak lenni! Az illetékes szervezetek egy része totál nincs képben, másik része meg valószínűleg úgy van vele, hogy ha valaki ennyit utánajár és végül valahogy megtalál minket, az megérdemli. (persze szigorúan és csakis munkaidőben, és a világ végén). Aki meg olyan rohadt önző állat, hogy még ezt a két hónap utánajárást sem vállalja, az meg is érdemli, hogy belefulladjon a saját videókazettáiba!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://accordingtome.blog.hu/api/trackback/id/tr365078218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borostyan 2013.02.17. 19:44:29

Köszönöm ezt a cikket!
Én is hasonló cipőben járok most. Rengeteg VHS kazetta vár arra, hogy megváljak tőle.

Ezek szerint akkor a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-hez kell fordulnom. Tényleg jó lenne tudni ők mit kezdenek vele. Ha végül mégis válaszolnának erre a kérdésre, akkor kérem ossza meg velünk. :)

Köszönöm az utánajárást.
süti beállítások módosítása