HTML

Non vincere sed vastare venimus...

Egy kommunikációs szakember gondolatai olyan kommunikációs esetekről, ahol a cél/eredmény egyértelműen nem a győzelem volt, hanem a pusztítás... Pedig olyan könnyen lehetett volna...

Friss topikok

Miért fontos a kommunikáció? Amiről nem beszélünk, az nincs is?

2013.09.11. 16:51 :: fpj

Sorra épülnek a futball stadionok Magyarországon, miközben a magyar foci sehol sincs. Tekintsünk most el a stadionépítésbe fektetett milliárdok megtérülésétől, vagy gazdaságélénkítő hatásától. Nézzük csak érdeme szerint a dolgot. Úgy gondolnánk, az állam - mit is beszélek - minden magyar adófizető pénzén azoknak építsünk stadiont, akik cserébe megörvendeztetnek minket játékuk szépségével, és "visszafizetik" annak árát a magyar társadalomnak azzal, hogy nagy sporteseményeken mind büszkék lehetünk rájuk. Nos, mielőtt a nyájas olvasó tovább olvasná ez a bejegyzést, megkérem, írjon egy listát az öt legsikeresebb magyar sportágról! Majd írja fel a - zsinórban - legtöbb olimpiai aranyat nyert magyar sportoló nevét is...

Ha a wikipedián felkeressük a vonatkozó szócikket, azt találjuk, 295 magyar olimpiai bajnokunk van, sportágak szerint sorrendben az első három leghúzósabb sportág (kiosztott aranyérmek száma adott sportágban):

  • 73 vízilabda
  • 56 vívás
  • 45 labdarúgás

Ha így nézzük, valóban komoly sportág a futball, a harmadik legtöbb bajnokot adta nekünk! (A három arannyal, egy ezüsttel, egy bronzzal és egy ötödik helyezéssel a magyar csapat összesen harminckét olimpiai pontot szerzett, ezzel a vízilabda mögött a második legeredményesebb csapatsportág, ma is Magyarország vezeti a férfi labdarúgás versenyszám éremtáblázatát (1952,1964, 1968.))
A felsorolás azonban csalóka, hiszen míg vízilabdában és futballban a bajnok csapat minden tagja - több mint egy tucat ember - kap aranyérmet, addig például vívásban csapat és egyéni aranyérmek is vannak. Valamint azt is érdemes figyelembe venni, hogy futballban utoljára 1972-ben ért el Magyarország értékelhető helyezést. Ettől ez persze még helyénvaló (minden bajnok maximális tiszteletet érdemel, csapat vagy egyéni érdemtől függetlenül), de a legsikeresebb olimpiai sportágakat mégsem csapatlétszám alapján kellene mérni.

Ha a sportágban szerzett olimpiai bajnoki címeket vesszük alapul, a lista mindjárt alaposan átalakul:

  • 35 vívás
  • 25 úszás
  • 22 kajak-kenu
  • 19 birkózás
  • 15 torna

Nos, tegye fel a kezét, aki a bejegyzés olvasása előtt ezt a sorrendet vázolta fel. 

Aha, látom, senki. :o(

No és a legsikeresebb magyar olimpiai bajnok? 

Gerevich Aladár - a mai napig - világelsőként egymás után hatszor lett olimpiai bajnok vívásban 1932-1960 között. (Vele egyenértékűt kortársaink közül egyedül Birgit Fischer tudott elérni kajakban 1980-2004 között). 

Ha másként nézzük, kizárólag egyéni sikerként tartjuk számon az olimpiai bajnokokat, akkor a legtöbb egyéni aranyérmet – ötöt – eddig Egerszegi Krisztina nyerte (1988, 1992, 1996). 

Mostanában persze a legismertebb és legelismertebb bajnokunk a zsinórban háromszor olimpiai bajnok férfi vízilabda csapat, amely sorozatnak épp 2012-ben szakadt vége. 

A magyarországi közbeszédet valahogy mégis a foci, és a stadionépítések határozzák meg, ahogyan sajnos a sportcélú költségvetési források elosztását is ezek uralják. Nagyvonalúan eltekintve a jelenlegi miniszterelnök futball fetisizmusától, sajnos így is az látható, hogy amelyik sportról, sporteredményről nem beszélünk, az tulajdonképpen nem is létezik. Ahogy minden szakmának, hivatásnak, vállalatnak, csapatnak, úgy a sportnak is szüksége van profi kommunikációra egy bizonyos szint után. Mert enélkül sajnos ez a szomorú igazság marad:

"Bármit elérhetsz, de ha nem kommunikálod, mintha el sem érted volna. Ugyanakkor gyakorlatilag a semmit is lehet úgy kommunikálni, mintha az valós teljesítmény lenne..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://accordingtome.blog.hu/api/trackback/id/tr105732768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása