HTML

Non vincere sed vastare venimus...

Egy kommunikációs szakember gondolatai olyan kommunikációs esetekről, ahol a cél/eredmény egyértelműen nem a győzelem volt, hanem a pusztítás... Pedig olyan könnyen lehetett volna...

Friss topikok

Nincs olyan, hogy Facebook cenzúra

2016.09.10. 10:42 :: fpj

aftenposten.jpgDrága interneten nevelkedett gyermekeim, kedves online újságírók! Nem elég használni az eszközt, illik tudni azt is, hogyan működik. A Facebook például egy üzleti vállalkozás terméke, amelyet pénzügyi értelemben ingyenesen* használhat bárki, aki elfogadja a felhasználási feltételeket. Bár eredetileg magánemberek számára tervezték, az üzleti felhasználás is elég elterjedt lett. Az elv azonban itt is ugyanaz maradt: önként és ingyenesen lehet csatlakozni és használni, cserébe nyilván nincs beleszólásunk, hogyan működik. Ki lehet ugyanakkor lépni bármikor...

Szólj hozzá!

Címkék: újságírás közösségi média

MSZP reloaded - már megint?!? Hjaaaaj...

2016.03.22. 12:50 :: fpj

Lehet, hogy történelme utolsó, 2018-as választására készül az MSZP. Tisztújítás és megújulás jön. A mozgalom élére be is jelentkezett Szanyi Tibor (60). Igaz, legalább karakánabb, mint Tóbiás József, aki ugyan korban közelebb állhatna a párt megújításához, csak épp fantáziája, karizmája, és hasonló dolgai nincsenek. Pedig lehetne ezt másként!

Szólj hozzá!

Címkék: marketing politikai kommunikáció MSZP Szanyi

Ekkora meccslabdát, mint ez az újabb plakátkampány!

2015.07.29. 17:19 :: fpj

Újabb plakátkampányra költött el jó sok milliót a pénzünkből a kormány. Ezeken arról igyekszik meggyőzni a közönséget, hogy milyen jó is nekik. Legrövidebben azzal a mémmel tudnám összefoglalni, amelyik csak ennyit írt: "Ha plakátokon állítom, akkor a reformok biztosan működnek!" :) De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy úgy tűnik, kicsit sem gondolták át az agytrösztnél, hogy milyen magas labda is ez, a mostanában igencsak kreatív kedvű egyet-nem-értőknek...

Szólj hozzá!

Se tartalom, se forma. Avagy hogyan ne prezentáljunk...

2015.05.04. 17:59 :: fpj

Elon Musk legutóbbi nagy bejelentéséről a következő címmel jelent meg írás: Minden idők legjobb technológiai prezentációja. Hát, ha ez a legjobb prezentáció, akkor mondjuk holnaptól az MTVA-tól tanulja a BBC a szakmaiságot... 

Szólj hozzá!

Címkék: marketing prezentáció környezetvédelem energia Tesla

A KO mindig ott sunyul valahol, ha nem is sejted...

2015.03.12. 15:21 :: fpj

Most azon túl, hogy milyen frappáns és teljességgel elfogadhatatlan, hogy míg Vida Ildikó utasítja a NAV-ot, hogy az világítsa át Vida Ildikó és a NAV tevékenyéségt, addig Polt Péter ugyanezt teszi a Legfőbb Ügyészségen, beszéljünk arról, hogy a KO még ilyenkor is ott sunyulhat az árnyékban. 

Szólj hozzá!

Címkék: politikai kommunikáció válságkommunikáció

Amikor se válaszolni, se hallgatni nem jó

2015.02.08. 14:10 :: fpj

Nagyon kellemetlen, amikor így kiborul a bili, idáig fajulnak a dolgok. Főleg azért, mert elképzelhetetlen, hogy ilyen körökben ne lehetne csendben rendezni egy akármilyen nagy nézeteltérést is. Erre kifakad az egyik potentát a másikra, interjúban, hogy az geci.

Szólj hozzá!

Címkék: politikai kommunikáció worst practice válságkommunikáció

Zárva tartani vagy nem zárva tartani, ez itt a kérdés...

2015.01.18. 18:03 :: fpj

Komolyan mondom kabaré, ami a vasárnapi zárvatartás körül zajlik. Az egyik főszereplő nyilván a kormány, amelyik azt próbálja lenyomni kommunikációjában a torkunkon, hogy micsoda aljas dolog ez a kereskedelmi láncoktól, hogy embereket bocsátanak el. A másik főkomondor a KASZ (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete), amely most már aláírásokat gyűjt és leveleket írogat a közjogi méltóságoknak a vasárnapi zárvatartás ellen.

Szólj hozzá!

Anonymous bazmeg, hát semmit nem tanultál?

2015.01.11. 14:47 :: fpj

Egyre erősebb a gyanúm, hogy az Anonymous csoport kibukott diákokból áll, akik unalmukban otthon inkább a számítógépeiket bűvölték, amiben így komoly tudásra tettek ugyan szert, de azért meg-megvillan, hogy egyéb területeken bizony van hiány a műveltségben. 

Szólj hozzá!

Más szemében a szálkát...

2015.01.01. 15:48 :: fpj

A magyar országgyűlés olyan törvényt fogadott el, mely szerint jogutód nélkül, kötelező jelleggel, mintegy automatizmusként megszűnik az a kereskedelmi vállalkozás, amelyik két egymást követő évben veszteséges évet zár. Hm. Kérdem én, nem lenne logikus egy olyan Alaptörvény módosítást eszközölni, mely szerint az a kormány, amely két egymást követő évben veszteséges költségvetési évet zár, jogutód nélkül, kötelező jelleggel, mintegy automatizmusként feloszlik?

Szólj hozzá!

Jaj de ciki! Véletlenül a szakember szólalt meg egy államtitkárból...

2014.12.20. 18:28 :: fpj

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár élő adásban, ráadásul hazai pályán, a Hír Tv-ben felelte azt egy kérdésre, hogy a vasárnapi zárvatartás elrendelésével, munkahelyek fognak megszűnni az ágazatban. Ahogyan ezt amúgy minden szakember egyöntetűen állítja, józan paraszti ésszel is egyértelmű, plusz friss külföldi példa is mutatja. 

Szólj hozzá!

Címkék: politikai kommunikáció worst practice válságkommunikáció

De mire való egy mobilalkalmazás?

2014.11.07. 18:08 :: fpj

A non-profit szféráról írnék, ahol biztos nem áll rendelkezésre milliós összeg a fejlesztésre. Marad az ötletesség, a kreativitás, az innováció. Melyekhez azonban alapvetően fontos tudni, hogy mit is akarunk csinálni. Mire való tehát egy mobilalkalmazás? Mint a nevéből is adódik, egy eszköz, ami a mobiltelefonunkon elérhető. Eszköz, alkalmazás, azaz valamit csinál, valamire jó, és szerencsés esetben valami mást, mint a többi eszközünk. Na ezt a szempontot hagyják figyelmen kívül a legtöbben. Szinte mindenki. 

Szólj hozzá!

Címkék: közösségi média mobilalkalmazás mobil app non-profit

A szavak jelentése

2014.09.09. 13:29 :: fpj

Két hirdetés is fut mostanában, ahol egyszerűen hihetetlen mennyire slendriánul bántak a szövegezéssel. Az egyiknél csak simán értelmetlen a reklám, a másiknál nagyobb a baj, konkrétan a megrendelőre húzzák rá - tévesen - a vizes lepedőt...

Szólj hozzá!

Címkék: marketing reklám politikai kommunikáció

Közszereplő-száj

2014.08.29. 11:30 :: fpj

Amióta létezik demokrácia, a választott vezetők bakiznak. (a nem demokratikus vezetők is bakizatk, de arról senki nem mert megemlékezni) Persze, ahogy egyre több a választott vezető, egyre kevésbé működik a szelekció, egyre nagyobb a merítés a mindenféléhez és a semmihez sem értő emberekből. Amióta meg létezik hang és képrögzítés, illetve tömegmédia, egyre fájóbb ezeket bakikat megélni. Elindulhatnánk a műfaj koronázatlan királyától, George W. Bushtól - "The problem with the French is that they don't have a word for entrepreneur." - de ez már messzi példa, ahogyan Pokorni Zoltán is, és a balneológia.

Szólj hozzá!

Globális brand web 2 nélkül?

2014.08.24. 18:56 :: fpj

Ahol annyi pénz van, mint a Forma 1-ben, ami ekkora globális üzlet, és ahol milliárdok mennek el csak kommunikációra, az ember azt gondolná, hogy öröm a kommunikációval foglalkozni. Aztán persze kiderül, hogy a pénz nem minden, sőt. A legfontosabb a vezetői támogatás, ami nélkül a legjobb kommunikátor is kardjába dől. Figyelem, állatorvosi ló következik! 

2 komment

Címkék: közösségi média worst practice F1 nem kommunikálás

Vesztegetés kontra lefizetés

2014.08.05. 18:37 :: fpj

Bernie Ecclestone-t egy német bíróságon azzal vádolták, hogy 27 millió fonttal megvesztegetett valakit. Az ügyészek hónapokig kutattak, meghallgatásokat tartottak a bíróságon, majd miután úgy tűnt, hogy billeg a mérleg nyelve,nincs elég bizonyíték se ellene, se mellette, egész egyszerűen felajánlották a gyanúsítottnak, hogy amennyiben megduplázza az összeget és azt befizeti a bajor költségvetésbe, ejtik a vádat.

Szólj hozzá!

Címkék: etika politikai kommunikáció F1

A norvég pénz a norvégoké

2014.06.27. 13:43 :: fpj

Vihar a biliben, mondhatnánk, ha nem lennének messzire fodrozódó hatásai a kormány médiahackjének a Norvég Alap pályázatainak nyertesei ellen. Médiahack, igen, mert valójában egy nemlétező dologról vitatkoznak, mégis úgy teszik mindezt, hogy tele vele a sajtó. Amúgy brilliáns. Csak roppant kártékony, és hát nem elegáns.

Szólj hozzá!

Címkék: médiahack politikai kommunikáció csúsztatás

Kommunikációs csőd a baloldal, még mindig...

2014.06.23. 14:34 :: fpj

Igaz, hogy folyton cikizem mind a baloldali, mind a jobboldali pártok kommunikációval foglalkozó munkatársait, de egyet azért el kell ismerni. Minden ordító baki ellenére a jobboldal nyer a választásokon, a baloldal meg nem. Azért ez egy mérőszám... De most tekintsünk egy picit csak a baloldalra, ahol éppen ezért a szükség is sokkal nagyobb, így azt gondolhatnánk összeszedik magukat végre. Hát nem.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing kampány politikai kommunikáció

Legalább volt képe nem elmenni...

2014.06.16. 20:55 :: fpj

Mert az lett volna csak az igazi nagy baki, ha jelenünk Orbán Viktora elmegy a Hősök terére szónokolni Nagy Imre újratemetésének évfordulóján. Oda, ahol 25 évvel ezelőtt a múlt Orbán Viktora beszélt. Aki fiatal volt és bohó, sok hülyeséget mondott kamerába, meg sok igazságot is. Kár, hogy már mindkettőt megbánta azóta. 

Szólj hozzá!

Az nem egy szakállas nő, hanem egy férfi női ruhában

2014.05.23. 14:55 :: fpj

want to break free.gifDe bár csak ez lenne a legnagyobb baj az Eurovíziós Dalfesztivál nyertesét körbevevő hisztériával. Kommunikáljunk rendesen: először is tehát nem szakállas nő, hanem szakállas férfi, női ruhában és sminkben. Aztán pedig igen, ha lefordítjuk magyarra a spanyol/német művésznevet, Kolbász Puncit kapunk. De leginkább, mielőtt (közszereplőként pláne) kritizáljuk, legalább nézzük és hallgassuk meg. Azok után, hogy már a parlamentben is téma volt a "szakállas nő", és divat lett ócsárolni, beállt a sorba Pelczné Gáll Ildikó is, aki a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, nem látta ugyan a produkciót, de még elképzelni sem szeretné, hogy valaki szakállasan énekel női ruhában.

Szólj hozzá!

Címkék: Eurovíziós Conchita Wurst

Amikor botlik a nyelv...

2014.05.13. 12:15 :: fpj

"Ma elítélik Biszku Bélát..." - olvasta közönyös hangon a reggeli hírszerkesztő a Class FM-en. Hát itt tart ma a magyar sajtó kéremszépen. Nem, nem reagálom túl, és nem vagyok hisztériás. Inkább mélyen lesújtott...

 

Szólj hozzá!

Címkék: worst practice

Interjú történelem, közszereplő történelem

2014.04.30. 12:06 :: fpj

A hír24 riportere Oroszi Babett, és Magyarország volt köztársasági elnöke, Schmitt Pál összefutottak a felcsúti stadion átadóján, ahol az utóbbi szereplő olyan magaslabdát dobott az újságírónak, amit állítom, hogy 1000-ből egy mert csak volna lecsapni. Bónusz plusz: a volt államfő olyan eleganciával védett, hogy azt tanítani kell a jövőben a politikai kommunikáció kurzusokon. Gyönyörű, komolyan mondom, gyönyörű!

Szólj hozzá!

Címkék: best practice politikai kommunikáció

Megszállási emlékmű (sic!)

2014.03.28. 13:38 :: fpj

Igen, a belvárosba tervezett, sokat vitatott "Magyarország német megszállásának emléket állító ... emlékmű" ilyen kissé félreérthető leánykori névvel látta meg a napvilágot, egy tavaly decemberi kormányrendeletben. Hogy helyén való-e avagy sem, hogy mit ábrázol és kiket bánt vagy nem bánt, az nem ennek a blognak a témája. De az igen, hogy miért hagytak egy ilyen - előre láthatóan - vitákat kavaró emlékművet ilyen hülye névvel útjára engedni. 

Szólj hozzá!

Címkék: politikai kommunikáció worst practice

Mert egyértelmű, hogy választást nem ésszel, hanem érzelemmel kell nyerni

2014.02.17. 12:16 :: fpj

Jópár ciklus eltelt már azóta, hogy utoljára választási programot láttam volna. Na nem az én állampolgári felelőtlenségem miatt, hanem a politikusok államférfiúi(női) felelőtlensége okán. Merthogy rájöttek a politikai kommunikáció egyik alaptételére: nem ésszel kell választást nyerni.

Szólj hozzá!

Címkék: kampány politikai kommunikáció érzelmek csúsztatás

Válságkommunikáció! Az Isten szerelmére Simon!

2014.02.07. 12:32 :: fpj

Kipattant a hír: egy prominens ellenzéki politikusnak százmilliós rejtett vagyona van egy külföldi bankszámlán. Pár nap csend. Aztán név szerint: Simon Gábor MSZP alelnök feledkezett meg 240 millió forintról, egy osztrák bankszámlán. Aztán megint pár nap csönd. Az Isten szerelmére, az MSZP-ben még mindig senkit nem foglalkoztatnak kommunikációs végzettséggel?

Szólj hozzá!

Címkék: politikai kommunikáció worst practice válságkommunikáció

Egy reklám, három gondolat...

2014.02.04. 10:40 :: fpj

népszabadság - telekom.JPGA hétfői Népszabadság olvasókat furcsa kép fogadta. A teljes címlapot befedte a Telekom hirdetése. Elő szokott fordulni hasonló, de igen ritka. Mondjuk amikor a sajtószabadság elvesztése ellen tiltakoztak a lapok, akkor jelentek meg üres címlappal. Most azonban nem az a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: politikai kommunikáció